Nieuws

Scania praat planners bij over ontwikkelingen

Tijdens het Plannerscafé Oss op 5 oktober presenteerden Wim Laagland en Renko van der Giessen aan ruim 20 planners uit de regio Oss de laatste ontwikelingen binnen Scania. Wat betekenen Autonomous transport solutions en Platooning voor hun werk?

Wim Laagland en Renko van der Giessen vertelden aan de hand van een aantal sheets en twee video’s over de inzet van Scania op duurzaam energiegebruik. Laagland: “Met aardgas kun je zo’n 15% uitstoot verminderen maar met ethanol , biogas en HVO loopt dat op tot 90%. Bij Scania geloven we in hybride (combinatie van elektrisch en diesel) rijden voor de toekomst. Dan kan de uitstoot met wel 92% verminderen.” Ook elektrisch rijden kwam aan bod. De actieradius is nu nog erg beperkt, maar de ontwikkelingen gaan in een rap tempo door.

Van der Giessen: “De wagens van Scania zijn eigenlijk 40 rijdende computers, ze zijn ook alemaal met elkaar verbonden. Er rijdens wereldwijd zo’n 270.000 connected vehicles van ons rond. Dat is vergelijkbaar met 55.000 rondjes op de aarde iedere maand!”

De autonomous transport solutions (zelfrijdende trucks) zullen volgens Scania voor transformatie van de chauffeur gaan zorgen. Hij moet evolueren van een chauffeur met passie voor het rijden naar een administratief medewerker met de kenmerken van een accountmanager. Want tijdens het rijden kan een chauffeur straks ook niet-ritgerelateerde klussen doen. Voorbeelden die worden genoemd zijn: aanvaarding van nieuwe transportopdrachten of de registratie van informatie over laad- en losplaatsen.

Bekijk hier de video van Scania over Autonomous Transport Solutions

Ook Platooning kwam aan bod. Het is een techniek die oprukt in de logistieke wereld waarbij vrachtauto’s elektronisch aan elkaar gekoppeld zijn. De voorste truck bepaalt de snelheid en route. De andere trucks volgen automatisch zonder dat daar de hulp van de chauffeur voor nodig is. Moeten planners ook naar ‘collaborative planning’? Iedereen heeft het idee dat dit niet kan uitblijven, maar eenduidigheid is systemen en openstaan voor vergaande samenwerking worden wel als obstakels benoemd. 

Bekijk hier de video van Scania over Platooning

Volgende keer bij het Plannercafé aanwezig zijn? Dat kan! Meld je vast aan bij de projectmanager robhermes@logistiekplatformoss.nl