Nieuws

Duurzaam plannen en serious gaming tijdens het 1ste regionale Plannerscafé

Op dinsdag 23 mei vond het eerste regionaal Plannerscafé plaats in het Logistics House onder regie van Vijfsterren Logistiek. Een event waar naast de planners van LPO ook collega’s van de andere twee logistieke platforms in onze regio voor werden uitgenodigd.

Zo’n vijftien LPO-leden namen deel aan deze succesvolle eerste editie. In totaal waren er veertig personen aanwezig.

Strategisch intermodaal plannen
Onder de titel Strategische planning intermodaal vervoer / Duurzaam Plannen verzorgden de Stef Weijers en Sjoerd Wensink van de HAN een interessante interactieve workshop. Aan de orde kwam de wens van de overheid om meer transport over het spoor en water te laten lopen. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet, zo bleek uit reacties. Groot knelpunt is dat een klant er veelal niet voor wil betalen. Jeroen van den Broek, operationeel manager bij H&S Foodtrans gaf aan dat het kan helpen om de milieuwinst tastbaar te maken: “We hebben, naast de winst in euro’s en tijd, in beeld gebracht hoeveel CO2-uitstoot we wisten te verminderen. Simpelweg door er het aantal bomen naast te zetten.” Ook Bert de Groot van de containerterminal Nijmegen (BTCN) herkent dit: “Met name onze grotere klanten zoals Kraft Heinz willen exact weten wat onze CO2 uitstoot is. Dan zijn ze bereid te betalen voor een lagere milieubelasting.” Maar ook al hebben behoorlijk wat bedrijven duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat betekent nog niet dat je als transportplanner alle goederenzendingen met de trein of het binnenschip kunt laten vervoeren.

Serious Game Synchromania
Onder leiding van Jorrit Harmsen en Layla Lebesque kropen de deelnemers met het spel Synchromania in de huid van een transportplanner van een multimodale operator. Het doel was klantorders zo goed mogelijk te verwerken, waarbij werd gelet op kosten, duurzaamheid en klanttevredenheid. Dat bleek nog niet altijd even gemakkelijk maar de teams gingen de uitdaging aan. Uiteraard was er volop ruimte om na te praten over de obstakels en oplossingen die ze in het spel tegenkwamen. Het bleek een prima manier om inzichtelijk te maken waar je in de plannerspraktijk allemaal mee te maken krijgt. Dit gaf ook in de afsluiting onder het genot van een drankje en een lekkere pizza nog meer dan voldoende stof tot nadenken.

Dit plannerscafé gemist en wil je er de volgende keer graag bij zijn? Geef dan je naam, bedrijfsnaam en functie door via deze link. Wij zorgen dan dat je op de hoogte wordt gehouden en een uitnodiging ontvangt.

Dit event werd mede mogelijk gemaakt door TKI-Dinalog en met medewerking van Hogeschool Arnhem/Nijmegen en TNO.