Leden

“De kracht van het omdenken.”

Erik Smits, directeur ETC Holland

ETC Holland is een jong bedrijf; niet alleen omdat het pas zes jaar bestaat, maar vooral door de vernieuwende manier van werken. Directeur Erik Smits leerde het klappen van de zweep bij Vos Logistics en nam volgens eigen zeggen ‘al het goede’ mee toen hij de keuze maakte om voor zichzelf te beginnen. Onder zijn hoede is ETC uitgegroeid tot een dynamische organisatie met gedegen ervaring in het petrochemisch bulktransport. Smits: “Klanten kiezen voor onze West-Europese chauffeurs, de snelle service en de hoge kwaliteit.” 

Lean werken
Waar het gros van de logistieke dienstverleners te maken heeft met grote overhead op kantoor, heeft Smits zijn team compact weten te houden. “We hebben geïnvesteerd in een slim geautomatiseerd planningssysteem en ingezet op het zo lean mogelijk maken van onze werkprocessen. Dankzij deze aanpak kunnen we met slechts zes mensen de hele organisatie aansturen. Zelfs als we ons hele ‘peloton’ van auto’s tegelijk op de weg hebben”, aldus de bevlogen directeur. “De interne betrokkenheid is bovendien enorm hoog, daar ben ik trots op.”

Krachten bundelen
ETC Holland werkt nauw samen in een netwerk van ruim 25 kleine transporteurs en zelfstandige chauffeurs die onder de ETC-vlag rijden. “De bedrijven waar ik mee werk zijn ieder afzonderlijk te klein om een voet tussen de deur te krijgen bij de grote verladers”, zegt Smits. “Maar zoals wij de krachten bundelen, lukt het wel. En dat met allemaal West-Europese chauffeurs.” Een bijzondere keuze in een tijd dat goedkopere krachten uit Oost-Europa vaak de voorkeur krijgen. Dankzij de kleine binnendienst kan ETC zich de duurdere rijders toch veroorloven zonder zich uit de markt te concurreren. “Onze overhead zit op de weg, zeg ik altijd”, legt Smits uit. “Het is een kwestie van omdenken.” 

Groot denken
De keuze om vanuit Oss te ondernemen is simpelweg ingegeven doordat Smits hier zijn roots heeft. Hij vult aan: “Maar als locatie liggen in Oss ook wel veel kansen. Denk aan de trimodaliteit van weg, spoor en water en de goede wil om samen te werken. Dat laatste was een van de redenen om me aan te sluiten bij het Logistiek Platform Oss. Daar kun je elkaars specialiteiten en behoeften beter leren kennen. Zo ontdek je waar je elkaar zou kunnen versterken. Wat mij betreft mogen we daarin best groot denken. Er zitten stevige bedrijven aan tafel die het, zeker in partnership, moet lukken om vanuit Oss een antwoord te bieden op de verkeersinfarcten in de randstad en Antwerpen.” 

ETC Holland BV.
Lauwersmeer 9c
5347 JR Oss
info@etcholland.com
www.etcholland.com