Nieuws

Kansen voor verduurzaming

55% van de ondernemers uit de Gemeente Oss geeft  aan hulp te willen bij subsidies en leningen. Ondernemers willen graag verduurzamen, duiken in de wereld van o.a. energiebesparing en circulariteit en willen profiteren van een groenere toekomst.

Subsidies en belastingvoordelen voor Ondernemers, ook in 2024
Download het overzicht met de meest recente subsidiemogelijkheden en belastingvoordelen voor verduurzaming. We hopen hiermee een eerste ondersteuning te bieden. Heb je nog vragen na het lezen van dit overzicht? Onderaan in het overzicht vind je de plaatsen waar je terecht kunt bij extra vragen. 

“Het coalitieakkoord heet niet voor niets Samen Duurzaam Vooruit. Daarin hebben we het speerpunt ‘kijken naar mogelijkheden om energiebesparing bij bedrijven verder te verhogen’ met goede reden in opgenomen.”
Frank den Brok, wethouder Economie gemeente Oss

De cijfers spreken voor zich
1. Milieu-impact minimaliseren met hulp van belastingvoordelen. Wist je dat in 2022 bijna 18.000 bedrijven in Nederland alleen al de belastingvoordeelregeling EIA inzetten? En dat zij zo 63% minder CO2 uitstootten dan in 2021? Dat is een flinke beperking van de milieu-impact.
2. Kostenbesparing. Verduurzaming leidt tot directe kostenbesparing. En dat weten ook de ondernemers uit de Gemeente Oss. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 88% van de ondernemers al energie bespaart om de kosten te verlagen. In dit overzicht vind je subsidies voor verduurzaming, waar jouw bedrijf ook mogelijk kostenbesparing mee haalt.
3. Voldoen aan wet- en regelgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de energiebesparingsplicht. Dit verplicht veel ondernemers om energiebesparende maatregelen, die ze binnen 5 jaar kunnen terugverdienen, ook daadwerkelijk uit te voeren. Dan is het toch mooi om een subsidie of belastingvoordeel te hebben.

Beschikbare subsidies en belastingvoordelen, nu en in 2024
De subsidies zijn opgebouwd in drie belangrijke categorieën. Onderzoek, investeren in gebouwen en processen en duurzaam transport. Naast de subsidies zijn er ook diverse belastingvoordelen.
Onderzoek: Onder onderzoek vind je subsidies voor het laten maken van een adviesrapport voor jouw bedrijfspand. Er staan ook subsidies voor een (commercieel) idee, dat nog getest of verder ontwikkeld moet worden.
Investeringen in gebouwen en processen:
Wanneer je het inzicht hebt in wat je kunt doen aan je pand of proces, dan vind je in de kolom ‘investeringen in gebouwen en processen’ mogelijk een subsidie voor jouw maatregel. Weet je nog niet welke maatregelen past bij jouw bedrijf? Bekijk dan de mogelijkheden uit de eerste categorie.
Duurzaam transport: Duurzaam transport staat in dit overzicht los van de gebouwen en processen. Er is geen kantoorlabel C of energiebesparingsplicht. De investering in duurzaam transport draagt wel bij aan de verlaging van milieu-impact en de kostenbesparing van je bedrijf. Er zijn subsidies voor allerlei soorten vervoer, inclusief binnenvaart. 

De toelichting van de regelingen zijn opgebouwd uit de naam van de subsidie, het bedrag dat je kunt aanvragen, wanneer het interessant is voor je, waar je meer informatie vindt en de aanvraag doet en wat er wel of niet verandert in 2024.

Een actueel overzicht en meer informatie over zakelijk energie besparen vind je ook op het Zakelijk Energieloket van gemeente Oss. www.oss.nl/zakelijkenergieloket


Dit is een artikel van Oss schakelt door.