AmbassadeursLeden

Vetipak: verpakt in innovatie

Vetipak startte in 1997 als lokale verpakker in Heesch en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste co-packers van Europa. Een positie waarin het bedrijf gekomen is door gestage groei en innovatie. Vetipak ontzorgt in het gehele proces van ontwerp en inkoop van verpakkingsmaterialen tot en met productie en logistieke ondersteuning. “We worden in de markt gezien als een partner die technisch hoogwaardige kwaliteit kan leveren”, aldus Mark van der Burgt, chief commercial officer bij Vetipak. “Dat maakt ons denk ik uniek.” Er werken in totaal tussen de vijfhonderd en zeshonderdvijftig mensen bij Vetipak. In de periode van eind mei tot aan Kerst zit bij ons een piek. “We kunnen onze klanten ontzorgen als het gaat om productie- en supply chain vraagstukken en hebben daarvoor veel kennis in huis en zowel mensen als machines beschikbaar om een business case te maken op capaciteit, snelheid en efficiëntie.” Vetipak werkt voor A-merken in sectoren als confectionery, food, consumer electronics en personal care. Denk aan producenten als Danone, Nestle, Mars, Bolletje en Rituals.

Innovatie               
Het familiebedrijf staat niet stil, ook op organisatorisch vlak blijft Vetipak verder ontwikkelen. “We zijn een virtuele herschikking aan het maken in twee onderdelen. Enerzijds op onze negen locaties zeer efficiënt produceren en onze klanten optimaal bedienen. Elke dag een tandje beter, om onze marktpositie te behouden en te verbeteren. Het andere deel vormt onze innovatietak, genaamd LAB51, die inzet op het ontwikkelen van slimme productie- en supply chain oplossingen voor onze klanten.” En die klant is in het proces ook van groot belang, onderstreept Mark. “Making the difference together, is onze belofte. Samenwerking is belangrijk. Het is een wisselwerking, waarbij ook een klant haar bijdrage levert. Wij gaan voor klantrelaties voor de lange termijn. Dat past bij ons.”

Nauw verbonden
Binnen Logistiek Platform Oss is Vetipak volgens Mark een beetje een vreemde eend in de bijt, maar wel op zijn plaats. “We zijn niet direct een logistiek bedrijf, maar wel nauw verbonden met de sector. Richting de toekomst zou het een mooi streven zijn om meer samen te werken met logistieke partners binnen LPO. Recent hebben we een interessant kennismakingsgesprek gehad bij Vos Logistics waarin we beiden onze visie hebben gedeeld. Daar zitten altijd kansen.” 

Mark ziet voor Vetipak een rol weggelegd binnen Logistiek Platform Oss om verder mee te denken over de toekomst van de supply chain. “We moeten naar een keten die minder complex is, minder bewegingen kent. Productie en logistiek zullen daarvoor dichtbij elkaar moeten zitten. Complementair zijn aan elkaar. Niet in de laatste plaats om processen ook duurzamer te maken. Ik zie een toekomst waarin we werken met kleinere, flexibelere locaties.”

Meerwaarde
Een meerwaarde in een samenwerkingsverband als LPO zit in het faciliteren van gesprekken, netwerken en het verbinden van leden. “Het is leuk om zaken te delen met betrekking tot je onderneming. Dat mag binnen LPO nog meer aandacht krijgen, daar kunnen we samen in groeien”, vindt Mark. “Met LPO houden we aansluiting met andere Osse ondernemers in onze sector. Wij als co-packer en logistieke ondernemingen nemen aanvullende plekken in, in de supply chain. Daarnaast zit er natuurlijk ook wat trots en maatschappelijke meerwaarde in om je in te zetten voor een regionaal samenwerkingsverband als LPO.” De samenwerking in Oss, ook met de politiek, is prima stelt Mark. Vetipak past daar als pragmatisch, no-nonsense bedrijf goed bij. “Ik merk dat wij soms meer een Europese scoop hebben en dat binnen LPO de focus vaker regionaal ligt, dat maakt het soms lastiger, maar het platform biedt voldoende ruimten voor ontmoeten en verbinden en het is leuk en goed om gezamenlijk Oss nog beter op de kaart te zetten. Wij zijn trots dat we hier onderdeel van uit mogen maken.”

www.vetipak.com/nl