LedenNieuws

Logistieke uitdaging voor Movianto: het coronavaccin

Met alle media-aandacht zal het vast niemand ontgaan zijn dat de vaccins en bijbehorende medische hulpmiddelen voor heel Nederland voorlopig opgeslagen worden bij Movianto op het bedrijventerrein Vorstengrafdonk. “De keuze is op Movianto gevallen omdat dit een hooggekwalificeerd logistiek bedrijf is dat gespecialiseerd is in opslag en vervoer van geneesmiddelen. Het bedrijf heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma, omdat het jaarlijks de landelijke griepvaccinatie verzorgt”, aldus de gemeente Oss. Als LPO zijn wij natuurlijk supertrots dat een van onze leden zo’n belangrijke rol speelt in de strijd tegen corona.

De eerste tienduizend coronavaccins van Pfizer en BioNTech zijn zaterdag 26 december, vanuit de Pfizer-fabriek in Puurs (België) aangekomen bij Movianto. Volgens locatiemanager Michiel Heller ‘een historisch moment’. Voor de vaccins bij een temperatuur van -75 graden de diepvriezers in gingen, werden ze gecontroleerd en geregistreerd samen met medewerkers van het RIVM. Er zullen komende tijd nog meer zendingen van Pfizer volgen, voorlopig tot vier miljoen doses. Ook het Moderna-vaccin wordt er binnenkort bewaard voor Nederland. Logistiek is het een enorme uitdaging voor het bedrijf. “Het gaat om verschillende vaccins die in verschillende temperatuurzones moeten worden bewaard”, aldus locatiemanager Michiel Heller.
Maandag 21 december kreeg coronaminister Hugo de Jonge nog een rondleiding bij Movianto. Hij kreeg onder meer uitleg over de 24 supervriezers en zag zo zelf dat alles, ook de voorraad naalden en spuiten, klaar was voor de komst van de vaccins. 

Op 6 januari zullen de eerste vaccinaties tegen het coronavirus in Nederland plaatsvinden. Voordat de vaccins gedistribueerd worden naar de vaccinatiecentra zullen ze eerst enkele uren ontdooien in een koeling elders binnen het bedrijf. Als de vaccins ontdooid zijn, zijn ze nog vijf dagen bruikbaar, zolang ze worden bewaard in een koelkast met een temperatuur tussen de 2 en 8 graden. Aangekomen in de vaccinatiecentra zijn ze nog twee uur te gebruiken.

Movianto is onderdeel van het Franse familiebedrijf Walden, een van de grootste logistieke dienstverleners van de farmaceutische industrie in Europa. Het bedrijf is actief in twaalf landen met meer dan twintig depots. De Nederlandse vestiging in Oss wordt volgend jaar flink uitgebreid; er is meer behoefte aan opslagruimte, oa. als gevolg van het coronavirus.

www.movianto.com