Nieuws

Het belang van banden centraal tijdens Plannerscafé

Tijdens het eerste Osse plannerscafé van 2018 waren Eldo Verhaagen en Kees-Jan Riemersma van Profile Tyrecenter te gast. Zij gaven de kleine dertig planners een helder inkijkje in de invloed van banden en service op kosten en CO2 uitstoot. Maar ook hoe dit stilstand kan voorkomen.

Riemersma nam de planners aan de hand door een verhelderende presentatie waar voor een aantal toehoorders zeker wart eye-openers langskwamen. Zo wist niet iedereen dat banden veel langer stevig blijven als ze gevuld worden met stikstof in plaats van lucht. En onderspanning heeft weer gevolgen voor de slijtage en het brandstofgebruik. 

>>Bekijk de hele presentatie hier

Als voorbeeld werd de Scania Fleet Check aangehaald. Dat is een innovatieve digitale rapportage waarbij met één druk op de knop alle relevante actuele bandengegevens van het wagenpark zichtbaar worden. Dit zorgt ervoor dat de banden maximaal presteren. Guus van den Boogaard van Vice Versa vertelde dat zijn bedrijf op een vergelijkbare manier naar tevredenheid nauw samenwerkt met Profile Tyre Centre Oss. 

Profile FleetCheck from Giesbers Audiovisueel on Vimeo.

Het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) kan de oplossing bieden om te voorkomen dat het misgaat. Dit is een slim elektronisch systeem dat de bandenspanning (realtime) in de gaten houden en een signaal aan de bestuurder afgeeft zodra er iets mis is. Autofabrikanten kunnen gebruik maken van 2 verschillende systemen: Het directe systeem (dat werkt via een druksensor in het wiel) en het indirecte systeem (dat werkt via de ABS sensor van het voertuig). Bij de Combo Group gaan ze nog een stapje verder, vulde Freek van Erp aan. Zij hebben hun wagens voorzien van een techniek dat de banden automatisch op de juiste spanning houdt. “Zelfs bij een lekke band, werkt dit perfect’, zegt Van Erp.

Er was ruim voldoende stof tot napraten tijdens de borrel!