EventsNieuws

Grote interesse voor Connected Transports

De interesse voor Connected Transports technologieën in de logistieke sector groeit. Op weg naar veiligheid, doorstroming en logistieke efficiëntie worden er steeds meer proeven gedaan met automatisering van het (zware) wegtransport. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Smart Logistics, verkeersmanagement, coöperatief rijden en het verbinden van je wagenpark aan “Intelligente Verkeers Regel Installaties” (IVRI’s) waarbij de chauffeurs voorrang krijgen. Allemaal technologieën die bijdragen aan lagere kosten, relevante data, meer veiligheid en een beter milieu.

Vijfsterren Logistiek organiseerde samen met SmartwayZ.NL en TNO een webinar op vrijdag 26 juni 2020, waarin diverse gastsprekers informeerden over de huidige stand van deze technologieën en het gebruik hiervan in de praktijk. Het webinar is goed bezocht, veel aandachtige deelnemers en enthousiaste reacties. Daarnaast werden er interessante vragen gesteld over bv. de benodigde devices en apps, welke data er gedeeld wordt, wat Connected Transports betekent voor de infrastructurele inrichting van bedrijventerreinen en hoeveel kostenbesparing deze technologieën op zullen leveren.

Pieter Keeris opende het webinar met een korte inleiding over de doelstellingen van Vijfsterren Logistiek, en gaf vervolgens het woord aan de gastsprekers. Na iedere spreker was er tijd voor het stellen van vragen.

De eerste gastspreker was Robbert Janssen van TNO. Zijn presentatie ging over de ontwikkelingen in Connected en Automated Transport. Denk hierbij aan truck platooning, zelfrijdende voertuigen op afgesloten terreinen, maar ook connectiviteitsdiensten waarbij beschikbare data ingezet wordt voor veiliger en duurzamer transport. Robbert ging in op de technische stand van zaken en hoe deze innovaties een rol kunnen gaan spelen in het wegvervoer. Ook onderwerpen als business models en samenwerkingsprogramma’s kwamen aan bod, zodat duidelijk wordt waar je zelf in kunt haken en mee kunt gaan doen met deze ontwikkelingen.

Janneke Nijsing van SmartwayZ.NL was de tweede gastspreker. Logistiek duurzamer, veiliger en efficiënter laten verlopen en de kansen van digitalisering benutten, dat is waar het om draait in de programma’s Connected Transport Corridors (CTC) en SmartwayZ.NL. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Zo verbruiken trucks verbonden met ‘slimme verkeerslichten’ al aanzienlijk minder brandstof. Janneke, verbonden aan beide programma’s, ging na een inleiding over welke toepassingen er allemaal beschikbaar zijn in Zuid-Nederland en hoe je hier gebruik van kan maken, in gesprek over wat deze toepassingen voor jou kunnen betekenen.

De derde gastspreker, Karel van Rooij is met Van den Broek Logistics vanaf het eerste uur pilotpartner voor smart mobility oplossingen. Alles is gestart in 2010 met het project Freilot, waarvoor zij destijds gevraagd zijn door Gemeente Helmond en Automotive Campus, en waardoor zij nu ook betrokken zijn bij diverse initiatieven rondom Connected Transports. Zij hebben inmiddels ruim 10 jaar gebruikerservaring met items als IVRI’s, platooning en bandenspanningslussen en ze hebben gewerkt met zowel OBU’s als met smartphones en combinaties hiervan. Karel vertelde hier als ervaringsdeskundige over.

Pieter sloot het webinar af met een oproep aan geïnteresseerden om deel te gaan nemen aan een Kennistafel Connected Transports o.l.v. Vijfsterren Logistiek, waarin 8-12 logistieke ondernemers, 3-4 bijeenkomsten hebben per jaar, om zo gezamenlijk verdieping aan te brengen en acties uit te zetten.

Ben jij ook benieuwd naar deze slimme toepassingen in de logistiek en wat deze kunnen betekenen voor jouw organisatie? Kijk dan de presentatie en opname van het webinar (nog eens) terug.