Events

Leren op de werkvloer bij Vos Logistics en Sligro

Je MBO-diploma letterlijk halen op de werkvloer. Negen BBL-leerlingen van ROC De Leijgraaf haalden dit waardevolle papiertje bij Sligro. De Veghelse horecagroothandel zette deze leerweg samen met ROC De Leijgraaf in Veghel op.

Het BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg) startte in 2017 in het Centraal Distributiecentrum (CDC) in Veghel. Deelnemers gaan één dag per week naar school; vier dagen per week zijn ze in de praktijk aan het werk. School is in dit geval het speciale klaslokaal bij Sligro aan de Corridor. Deelnemers treden direct bij aanvang van het traject in dienst van Sligro. Zo worden door het bedrijf met het ROC op dit moment de opleidingen MBO-2 (logistiek medewerker), MBO-3 (logistiek medewerker-plus) en MBO-4 (teamleider/supervisor) verzorgd.

Negen van de zeventien BBL-studenten ontvingen hun diploma. Drie leerlingen ontvangen hun MBO- 2 diploma, vijf het MBO-3 diploma en één zijn MBO-4 diploma. Zeven ervan blijven in dienst van Sligro.  Vanaf september start er weer een nieuwe groep van in totaal 13 BBL-ers. 

Sligro hoopt op deze manier meer mensen te enthousiasmeren voor een baan in de logistiek. Dat is van groot belang, omdat de interesse van mensen die in de logistiek willen werken daalt. De BBL-ers werken in het magazijn onder andere als orderverzamelaar, medewerker goederenontvangst en (assistent-)teamleider. 

Vos Logistics
Ook logistiek dienstverlener Vos Logistics en ROC de Leijgraaf slaan de handen ineen om leerlingen volledig op de werkvloer op te leiden. Het zogeheten Werkvloer Leren moet leiden tot een nog betere samenwerking tussen opleider, student en werkgever. Acht studenten, waaronder vier statushouders, doen mee aan dit trajecet waarbij ze hun studie Logistiek combineren met de praktijk die ze opdoen bij Vos Logistics. 

Binnen dit Werkvloer Leren traject is er een keuze uit drie opleidingen: logistiek medewerker, teamleider of supervisor. Aan het einde van het  traject ontvangen de studenten een volwaardig mbo-diploma, niveau 2, 3 of 4. Het Werkvloer Leren is nieuw binnen ROC de Leijgraaf met vestigingen in Cuijk, Oss en Veghel. Naast de acht nieuwe studenten gaan ook vier huidige medewerkers van Vos Logistics aan dit project deelnemen om op deze manier hun diploma te behalen.Het Werkvloer Leren traject houdt in dat een ROC-student vier dagen als medewerker aan de slag gaat en een dag les krijgt van een docent van ROC de Leijgraaf, op locatie bij Vos Logistics. Deze aaanpak is vergelijkbaar met de bekende BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) variant van een opleiding, met dit verschil dat de student geen les op school krijgt, maar direct op de werkvloer. 

Het voordeel van werken en leren op de werkvloer is volgens de initiatiefnemers het feit dat studenten een betaalde baan hebben en volledig meewerken in de operatie van de logistiek dienstverlener. Wat ze leren tijdens de lesdagen wordt direct in de praktijk toegepast. Na het afronden van hun opleiding Logistiek zijn de studenten ook gediplomeerd medewerkers.Een ander voordeel is dat de docent nauw betrokken is bij het arbeidsproces van de student. Eens per week is de leerkracht op de werkplek aanwezig. In de ochtenden om klassikale lessen te verzorgen, in de middagen om de studenten op werkplek te begeleiden. 

De logistiek dienstverlener biedt volgens eigen zeggen studenten met dit project de kans om in een vroeg stadium van hun loopbaan kennis te maken met de logistieke sector en studenten aan zich te binden als werknemer. Vos Logistics houdt 25 oktober aanstaande voor geïnteresseerden in dit leer-werk traject open huis in zijn warehouse in Oss voor geïnteresseerden in deze nieuwe onderwijsvorm.