Nieuws

Dag van de Duurzame Verpakking gaat landelijk

Op 21 juni jl. vond in het gemeentehuis van Oss de vierde Dag van de Duurzame Verpakking plaats. Het thema van deze geslaagde editie was ‘Samen gaan we ALL INN’. Meer dan 170 professionals en studenten uit het hele land en zelfs buitenland waren aanwezig.

De Dag van de Duurzame Verpakking is een initiatief van de gemeente Oss, HAS green academy en Osse verpakkingsbedrijven en wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant. Deze speciale verpakkingsdag had bij de eerste editie nog een lokaal karakter, inmiddels trekt het event landelijke aandacht en komen bedrijven zelfs studenten scouten. Dit jaar werd het event georganiseerd door studenten Eveline van de Laar, Kiki Lucassen en Santana Wingelaar.

Alles op Tafel!
Na de aftrap door de Osse wethouder Frank Brok nam dagvoorzitter Stijn Kling het publiek mee in een afwisselend programma. Oud Has-er Margot Meijerink presenteerde haar tool die het mogelijk maakt om bij het ontwerpen van verpakkingen rekening te houden met recycling. Tijdens het interactieve gesprek Alles op tafel! gingen zeven betrokkenen uit de verpakkingsketen met elkaar in debat over ketensamenwerking. Onder hen was Marian Wagemakers, voorzitter van Platform Global Goals Oss. Ook presenteerden vier groepen HAS-studenten de eindresultaten van hun afstudeeropdrachten die gezamenlijk waren uitgezet door de Osse verpakkingsbedrijven.

Samen (ver)pakken we de toekomst
Aan het eind van de middag bezegelden Reggy van der Wielen, voorzitter College van Bestuur van HAS green academy en wethouder Frank den Brok de jarenlange samenwerking tussen HAS en Oss op het gebied van verpakkingen. Samen onthulden zij het eerste exemplaar van het magazine ‘Samen (ver)pakken we de toekomst!’ over drie jaar Innovatieprogramma Circulaire Verpakkingen Oss. In het magazine komen onder andere studenten, docenten, ondernemers en ambtenaren aan het woord. 

‘Vandaag is onze raadzaal geen politieke arena, maar een ontmoetings- en inspiratieplek voor professionals uit de verpakkingswereld en jong talent. We hebben geen hogeschool of universiteit, maar wel de creativiteit om studenten en onze bedrijven samen te laten op trekken in duurzame verpakkingsvraagstukken. Wat mij betreft bouwen we de samenwerking met HAS green academy verder uit.’  Frank den Bronk, wethouder Oss.

‘Als dé hogeschool in Zuid-Nederland voor agro, food en leefomgeving hebben we veel aandacht voor hoe we ons voedsel verpakken. We hebben zelfs een eigen afstudeerrichting: Food Packaging. Voor de HAS lag het dus voor de hand om aan te haken bij het Innovatieprogramma Circulaire verpakkingen Oss. Nu we drie jaar verder zijn, is te zien wat samenwerken in triple helix-verband oplevert. Het is echt win-win-win: voor overheid, bedrijfsleven en het onderwijs.’ Reggy van der Wielen, voorzitter college van bestuur van HAS green academy.

Dit is een artikel van RNOB.