10 mei 2022: Online check-in Digitalisering

Terugblik:

Digitalisering is een breed begrip en omvat verschillende onderwerpen. In de basis staat het voor: 
Het digitaal maken van analoge en handmatige processen. Door nieuwe technologieën en innovaties kunnen we informatie en bestaande processen op een betere en efficiëntere manier verwerken.

Afgelopen maanden hebben de Logistieke Platforms (LPNoB, LPO en LPsH) ism. Vijfsterren Logistiek inzichtelijk proberen te maken waar de behoeften rond digitalisering liggen van de leden. Er zijn aardig wat reacties gekomen op onze mails, en op 3 vragen kon al een concreet antwoord gegeven worden;

1. Digitale rapportages & beslisinformatie (Business Intelligence met Microsoft Power BI of anderszins).
Op dit punt kunnen we al direct verwijzen, naar de website van LCB waar jullie direct op kunnen aanhaken/inschrijven.
2. Voorrang krijgen bij intelligente verkeersregelinstallaties voor vrachtverkeer in NL (er zijn er inmiddels meer dan 850 geplaatst). Hierop hebben we ook antwoorden, zie deze presentatie.
3. Gebruik van subsidies i.r.t. digitalisering (denk aan RVO en TKI Dinalog).
Ga naar deze presentatie met een verzameling van informatie rondom subsidies.

Om op de overige vragen terug te komen organiseerden we op dinsdag 10 mei een digitale check-in. Om zo een contact moment en dialoog te faciliteren voor de leden. Er is immers ook al veel kennis in de groep aanwezig. Er was volop ruimte voor het stellen van vragen aan de deskundigen en daarover met elkaar in gesprek te gaan.

Deze online ochtendsessie werd geleid door Nicolien Henrickx – Programma Manager van Vijfsterren Logistiek en LPNoB.

Na een korte inleiding gaf zij het woord aan Hans Togtema Collect+Go, die de aanwezigen meenam in de recente ontwikkelingen van e-CMR. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en ingaand op vragen van de aanwezigen besprak hij de voordelen voor logistieke bedrijven. De mogelijkheden worden steeds groter en al in 31 landen is het e-CMR toepasbaar.
De ontwikkeling van deze systemen doen zij niet in isolatie, maar in samenwerking met oa. LCB en Topsector Logistiek.

Vervolgens was het de beurt aan Pedro PoppelaarsIT Adviseur/Data Coach om te vertellen over de trends en toekomst van BI & Reporting. In MKB is men veel bezig met datagedreven werken, zo wordt er bv. steeds meer gebruik gemaakt van TMS/WMS.
Het belangrijkste hierbij is het ontsluiten van de juiste databronnen en een goede datakwaliteit. Van hieruit kan je gaan modelleren en analyseren, om meer inzicht te krijgen. Hierna kan je gaan ‘spelen’ met dashboards, om zo de data te visualiseren, en eenvoudig en overzichtelijk de informatie intern en extern te kunnen delen.

Daarnaast kwamen JADS MKB Datalab, de agenda van LCB op het gebied van Digitalisering en financieringsmogelijkheden met MIT-Innovatiemakelaar subsidie.

Ga naar Vijfsterren Logistiek voor alle informatie en de presentaties van Hans en Pedro .

Mocht je nog vragen hebben over deze bijeenkomst of aandacht willen voor andere onderwerpen op het gebied van digitalisering?
Neem dan contact op met Eric Oomen (Programma Manager LPO) via eric.oomen@logistiekplatformoss.nl.

Deze bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door DDSZ.